So Far Away . . . .. Από το Blogger.

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Η μοναξιά είναι... μεταδοτική


«Τα συναισθήματα ενός ατόμου μπορούν να έχουν επίδραση στο κοινωνικό σύνολο» λέει ερευνητής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια νέα ανατρεπτική μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σικάγου δείχνει ότι η μοναξιά είναι... μεταδοτική.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με 4.000 άτομα και για χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν ένα άτομο ζει μέσα στη μοναξιά αυξάνονται οι πιθανότητες να αισθανθούν μοναξιά και άτομα στον περίγυρό του.

Μάλιστα το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να «εξαπλωθεί» ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είναι του άμεσου περιβάλλοντος του κάθε ατόμου: για παράδειγμα είναι δυνατόν να «κολλήσει» μοναξιά ο φίλος ενός φίλου, ο οποίος ίσως δεν έχει συναντήσει ποτέ το άτομο που αποτελεί την αρχική «πηγή» της μοναξιάς.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Ρersonality and Social Ρsychology» Τζον Κατσιόπο «η μοναξιά δεν αποτελεί ιδιοκτησία του ατόμου. Μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, και μάλιστα ακόμη και σε άτομα με τα οποία δεν υπάρχει άμεση επαφή».

Σχολιάζοντας τη νέα μελέτη στη διεξαγωγή της οποίας συνέβαλε ο έλληνας καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κ. Ν. Χριστάκης τόνισε ότι η μοναξιά ενός ανθρώπου μπορεί να έχει επίδραση στον κοινωνικό ιστό. «Κάτι τόσο προσωπικό όσο τα συναισθήματα ενός ατόμου μπορούν να έχουν επίδραση στο κοινωνικό σύνολο» ανέφερε ο καθηγητής.

Προσέθεσε ότι η επίδραση της μοναξιάς δεν αφορά μόνο τον ψυχολογικό τομέα αφού συνδέεται με πλήθος ιατρικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, τα προβλήματα του ύπνου και γενικότερα τα προβλήματα στην υγεία.

Ετσι αν εντοπιστούν ορισμένα από τα αίτια της μοναξιάς, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις στην υγεία του γενικού πληθυσμού.

Το θέμα το βρήκα . . . . . εδώ

9 Είχαν Κάτι να Πουν . . . .:

D.Angel 5/12/09 18:45  

Δεν είχα ιδέα!
Ωραίο θέμα, αν και είμαι μοναχικός άνθρωπος κατά καιρούς!Δεν ξέρω...μ αρέσει!Αλλο η μοναξιά βέβαια κι άλλο η μοναχικότητα!Τες πα
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ

So Far Away . . . . . 5/12/09 19:18  

Αγγελική γεια σου ,

Η μοναχικότητα είναι δική μας επιλογή , η μοναξιά , όχι .

Είμαι και εγώ ένας από αυτούς που τη βρίσκουν με την ερημιά που δημιουργούν οι ίδιοι γύρω τους .

Είμαι τύπος που εκφράζομαι μέσω της μελαγχολίας είναι κάτι που με κάνει να αναζητώ προορισμούς πέρα από τη καθημερινή μιζέρια μου !

Στεναχωριέμαι για τους ανθρώπους που οι καταστάσεις τους έφεραν αντιμέτωπους με το «σκιάχτρο» της μοναξιάς .

Είναι κάτι που το έχω βιώσει και δε το εύχομαι για κανένα . . . .

Καλό βράδυ και σε σένα !

Υ.Γ. Αλήθεια στεναχωρήθηκα που έχασες τις φωτογραφίες σου . . . !

D.Angel 5/12/09 19:34  

Μην ανησυχείς τις ξαναβρήκα!
Επαθα ένα σοκ και στεναχωρήθηκα κι εγώ πολύ!Να σαι καλά!
Τα φιλιά μου, κι έυχομαι να μην ξανάρθουν στιγμές που να αισθάνεσαι
μόνος!

So Far Away . . . . . 5/12/09 19:45  

Αυτό είναι ευχάριστο νέο !

Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και σου τις ανταποδίδω !

Τα λέμε !

Miou-Popofotitsa 5/12/09 20:41  

Απίστευτο αλλά ώρες πριν άκουσα τη γιαγιά του Στάθη Δρογώση να μιλάει για τη λεξούλα μοναξούλα-όπως λέει η ίδια...

μπες εδώ...
http://www.stathisdrogosis.gr/

και κλικ στις *άλλες ιστορίες* και μετά κλικ στη *γιαγιά*...

Καλό σου βράδυ!!!!

Miou-Popofotitsa 5/12/09 20:43  

χαχαχα έχει και η φωνή της κάτι πολύ γλυκό!!!:)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS 5/12/09 22:23  

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ.ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ,ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΟΧΙ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 6/12/09 08:56  

Ο Παουελ Τίλιχ έδωσε την κατάσταση της μοναξιάς και σαν πόνο και σαν ευτυχία,με δυο λέξεις.
loneliness για να εκφράζουμε την οδύνη του να είσαι μόνος.
solitude για να εκφράσουμε την ηδονή του να είσαι μόνος.
την καλημέρα μου!

Albus Genius 3/1/10 15:12  

Καλά χρειαζότανε τόση μελέτη για να διαπιστώσει κάποιος ότι αν έχεις το χάλι σου, επηρεάζεις και το διπλανό σου. Λες ας πούμε πάμε για σουβλάκια και όταν αρχίζει ο άλλος, μα και τί θέλετε να πάμε και ο σουβλατζής είναι έτσι, τα σουβλάκια βρώμικα, τα σουβλίζει αριστεροδέξια δεν μιζεριάζεις; Μιζεριάζεις εκτός και τον πλακώσεις, ή τον αφήσεις στη κατάθλιψή του.΄Αμα η δικιά σου τα κατεβάσει και αρχίζει τα: άσε με, θέλω να μείνω μόνη και τα δεν καταλαβαίνεις, άμα την αγαπάς μέχρι και τα Τέμπη επισκευάζεις από την τσαντίλα. ΄Οσο για τον Τίλλιχ με τα μοναχικά του δεν λέω μεγάλος θεολόγος αλλά και λίγο βαρεμένος. Πώς θάβλεπες ας πούμε όταν ο Μπαμπινιώτης για να πάρουμε έναν αποδεκτό επιστήμονα για τα μέτρα της Ελλάδας , έφτανε στον εθνικό κήπο διάλεγε ένα μέρος και έλεγε: Εγώ ο Μπαμπινιώτης δίνω το όνομά μου σε αυτό το μέρος κλ.π. κλ.π. Την ημέρα της Πεντηκοστής λοιπόν το παραθέτω στα Αγγλικά για να μην νομίσεις ότι κάνω παραχάραξη:On the Day of Pentecost, June 2, 1963, Paul Tillich stood in the midst of a gathering in New Harmony and spoke: "I, Paul Tillich, give my name to this place, and dedicate the ground of this park...to a new reality, conquering what is estranged and reuniting what belongs to each other, in the power of the Spiritual Presence." Μην δίνεις και μεγάλη σημασία στα διάφορα και στις έρευνες τέτοιου τύπου, εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε. θα μου πείς επιστήμη είναι. Ναί δεν λέω αλλά να μην κάνουμε και τη μοναξιά γρίππη των χοίρων.Γιατί η μοναξιά συνήθως τονίζει τον μελαγχολικό άνθρωπο αυτόν που δεν προσαρμόζετε εύκολα ή τον διαφορετικό ή στο κάτω κάτω αυτόν που κάνει το κέφι του. Δεν μπορούμε λοιπόν να περιθωριοποιήσουμε ως φορέα αρρώστειας τον μοναχικό ούτε τον διαφορετικό. Δεν θα γίνουμε ομογενοποιημένα ρομποτάκια να φοβόμαστε την σκιά μας. Από αυτή τη πλευρά ζήτω η τρέλλα ζήτω και ο Τίλλιχ.

- BLOGGERS -

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP