So Far Away . . . .. Από το Blogger.

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Εξακολουθεί να γοητεύει ο...εγκέφαλος του Αϊνστάιν . . . .Από το θάνατο του μεγάλου επιστήμονα το 1955 ο εγκέφαλός του έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης, προκειμένου να διαπιστωθεί τι διαφορετικό υπήρχε σ' αυτόν από τους «κοινούς θνητούς». Μια νέα μελέτη εντοπίζει αυτή την ειδοποιό διαφορά όχι στο μέγεθός του, αλλά στη διαφορετική δομή του.


Αμέσως μετά το θάνατο του Αϊνστάιν, ο παθολόγος του πανεπιστημίου Πρίνστον Τόμας Χάρβεϊ αφαίρεσε τον εγκέφαλο του διασημότερου στον κόσμο φυσικού για περαιτέρω μελέτη, με αποτέλεσμα σήμερα ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν να βρίσκεται πλέον σε 240 κομμάτια .
Όμως, πριν αρχίσει ο κατατεμαχισμός του εγκεφάλου, είχαν γίνει αναλυτικές μετρήσεις και είχαν τραβηχτεί πολλές φωτογραφίες του άθικτου ακόμα εγκεφάλου. Οι φωτογραφίες αυτές, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μελετώνται από επιστήμονες για να "ξεκλειδώσουν" τα μυστικά του εγκεφάλου του.

Αυτό που έχει ξαφνιάσει τους μελετητές, είναι το γεγονός ότι ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν, με βάρος 1.230 γραμμαρίων, είναι μικρότερος από το μέσο όρο των ανθρώπων, συνεπώς δεν μπορεί να είναι το μέγεθος που εξηγεί τη νοητική του ικανότητα.

Μια άλλη μελέτη καναδών ερευνητών, το 1999, διαπίστωσε ότι οι βρεγματικοί λοβοί του Αϊνστάιν ήσαν κατά 15% πλατύτεροι από το μέσο ανθρώπινο όρο. Οι λοβοί αυτοί συνήθως συνδέονται με την επεξεργασία των σημάτων της όρασης, τη αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου και τα μαθηματικά.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε και άλλες διαφορές. Ο Ντιν Φολκ του πολιτειακού πανεπιστημίου της Φλόριδα στις ΗΠΑ, μελετώντας ενδελεχώς τις αρχικές ολοκληρωμένες φωτογραφίες του εγκεφάλου, διαπίστωσε ότι οι βρεγματικοί λοβοί, εκτός του μεγαλύτερου εύρους τους, περιέχουν ένα σπάνιο μοτίβο από αυλάκια και ραβδώσεις.

Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην "οπτική σκέψη" που διέθετε ο Αϊνστάιν στη φυσική και την κοσμολογία και η οποία τον οδήγησε στις μεγαλοφυείς ενοράσεις του.

Ένα άλλο ιδιόμορφο στοιχείο που εντόπισε ο Φολκ, αφορά ένα σβωλάκι στον κινητικό φλοιό, που συνήθως σχετίζεται με την μουσική ικανότητα - και ο Αϊνστάιν έπαιζε βιολί από την παιδική του ηλικία.


ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"http://www.blogger.com/img/blank.gif

11 Είχαν Κάτι να Πουν . . . .:

ΛΕΩΝ 27/4/09 21:46  

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
Καλησπέρα!

BOUBOU 27/4/09 22:33  

Έχω εντυπωσιαστεί.... Πραγματικά δεν το ήξερα καν όλο αυτό το σκηνικό....

Την γλυκιά μου καλησπέρα και φιλιά πολλά....

aa 27/4/09 22:36  

Aνατομία σε εξημμένες κεφαλές και μυαλά είναι κάτι σημαντικό και αποκαλυπτικό. Για την "καρδιά" τι έχουν να μας πουν οι επιστήμονες; Να συνδράμουν αναλυτικά, σε παρακαλώ, να τους πεις.

Καλώς σε βρίσκω και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

korinoskilo 27/4/09 22:44  

ευγε ...... πουθενα δεν το ειχα διαβασει αυτο :))))
σ ευχαριστουμε :)

Loner_At_Loosends 27/4/09 23:06  

Πολύ ενδιαφέρον από ανατομικής απόψεως.
Πιο ενδιαφέρον θα έχει βέβαια κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν οι επιστήμονες κατανοήσουν τι συμβαίνει στο 95 με 93% του θεωρητικά ανενεργού εγκεφάλου. Γιατί όπως αυτοί λένε, ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 5% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου, με εξαίρεση τις ιδιοφυείες που πλησιάζουν το 10 μετά βίας.
Άρα είναι περιττό να πω ότι στο υπόλοιπο μέρος υπάρχουν οι απαντήσεις του μεταφυσικού, της παραψυχολογίας ή έστω ότι τώρα οι επιστήμονες δεν παραδέχονται.

bill 28/4/09 17:53  

σε ευχαριστουμε για την ενημερωση αγαπητε φιλε.να δουμε ποτε θα βαλουν μυαλο οι ελληνες που κοιμουνται με τα τσαρουχια ακομη

Υάδα 28/4/09 19:26  

Επειδή Αϊνστάιν δε θα καταφέρω να γίνω ποτέ...
Προτιμώ να παίζω το δικό μου βιολί ;-))

Καλό σου απόγευμα

Άθεος 28/4/09 19:55  

Δεν ήξερα ότι συνέβη ποτέ αυτό στον Αιστάιν.
Όταν γράφεις ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" πότε δηλαδή δημοσιεύτηκε;

Ανώνυμος,  30/4/09 13:31  

ΑΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ...! ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ H ESPRESSO ...!

So far away ..... 1/5/09 08:57  

Σας ευχαριστώ όλους για τη πολύ καλη παρέα που μου κάνετε ! Τρέχω τελευταία και δεν έχω χρόνο να απαντάω σε κάθε έναν απο εσάς ξεχωριστά !

Μπαίνω όμως και διαβάζω όλες τις καλές "αναρτήσεις" που ανεβάζετε στα Blog σας !

Συνοδοιπόροι ,

τα λέμε !

homemade 2/5/09 22:03  

΄πολύ ωραία ανάρτηση...λίγακι ρε γαμώτο μυαλουδάκι του μήπως έχεις
να πάρω....οφουυ...
νάσαι καλά φίλε πολύ καλό

- BLOGGERS -

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP