So Far Away . . . .. Από το Blogger.

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009

Πιο κοντά στην «ανάγνωση» της σκέψης . . . .


Βρετανοί ερευνητές «διάβασαν» τις αναμνήσεις εθελοντών μελετώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους . . . .

Η ικανότητα «ανάγνωσης» του ανθρώπινου μυαλού με μια «μηχανή της σκέψης» ήρθε ένα βήμα πιο κοντά μετά την επιτυχία επιστημόνων να μαντέψουν τις αναμνήσεις εθελοντών μελετώντας απλώς την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Ερευνητές του University College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η χωρική μνήμη μπορεί να «διαβαστεί» μέσω μηχανημάτων απεικόνισης του εγκεφάλου τα οποία έχουν την ικανότητα να προβλέπουν αυτομάτως πού φαντάζεται ένα άτομο ότι βρίσκεται (την ακριβή θέση του σε έναν λαβύρινθο, για παράδειγμα) χωρίς καν το άτομο να ερωτηθεί.

«Πρόκειται για ένα ακόμη μικρό βήμα προς την ιδέα της ανάγνωσης της σκέψης καθώς κοιτώντας απλώς τη νευρική δραστηριότητα μπορούμε να πούμε τι σκέφτεται κάποιος» ανέφερε ένας εκ των ερευνητών, ο Ντέμις Χασάμπις.

Ίσως στο μέλλον πιθανόν να «διαβάζονται» και άλλων μορφών αναμνήσεις και σκέψεις, αν και η πιθανότητα χρήσης μηχανών «ανάγνωσης της σκέψης» για την επίλυση υποθέσεων εγκλημάτων ή για την πάταξη της τρομοκρατίας αποτελεί ακόμη μακρινή προοπτική.

«Βρισκόμαστε τουλάχιστον 10 χρόνια μακριά, ίσως και περισσότερο, από την τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να διαβάζουμε κυριολεκτικώς τις σκέψεις των ανθρώπων χωρίς αυτοί να το επιθυμούν» σημείωσε ο δρ Χασάμπις.

Η μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Current Βiology» μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα προβλήματα μνήμης που εμφανίζονται σε άτομα με ορισμένες νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Σε ό,τι αφορά τα πιθανά ηθικά προβλήματα που θα προκύψουν μελλοντικά αν και εφόσον η επιστήμη έχει την ικανότητα να διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, η δρ Μαγκουάιρ απαντά:

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά . Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα άτομο σε έναν τομογράφο και ξαφνικά να διαβάσουμε τις σκέψεις του.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο».

Υ.Γ. Οπότε όλοι καταλαβαίνουμε πως η εποχή που δε θα έχουμε πια τίποτα να κρατήσουμε για τον εαυτό μας δεν θα αργήσει , γι' αυτό απολαύστε τις στιγμές ίσως το αύριο να μη μας αντικρίσει . . . . . .


6 Είχαν Κάτι να Πουν . . . .:

Loner_At_Loosends 15/3/09 01:02  

Χμμμ. Ενδιαφέρον άρθρο. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι πάντα αναφέρουν τα προτερήματα. Το ότι θα τους ενδιέφερε το πιο ολοκληρωμένο φακέλωμα δε το λένε. Ότι κάνουν τα πάντα για να ελέγξουν τη λαϊκή αντίδραση πάλι δε το λένε. Ε ρε καθάρματα που είναι. Για να σώσουν ζωές κάνουν τα στραβά μάτια.

dreamer-angel 15/3/09 13:03  

Θα συμφωνήσω με τον από πάνω!!!
Ολο και κάποια παγίδα θα υπάρχει!!!φιλιά

So far away ..... 15/3/09 15:22  

Τι να πω ρε παιδιά ; Να δούμε μέχρι που θα φτάσει ο άνθρωπος . Σιγά , σιγά θα αφανιστούμε σαν οντότητες . Είμαστε τα παράσιτα του πλανήτη ! Αυτοί που είμαστε , καλά να πάθουμε !

BOUBOU 15/3/09 17:41  

Πάντα ήθελα να πιστέψω ότι τελικά οι σκέψεις και οι αναμνήσεις μου είναι δικές μου. Για δες μαλακία που πίστευα...Για να ευθυμίσουμε βέβαια λίγο, γιατί το θέμα είναι σοβαρό, όπως και άλλα τόσα, για σκεφτείτε όλες τις ανώμαλες σκέψεις που κάνουμε πάνω στα νεύρα μας, την ώρα που νυστάζουμε ή πεινάμε??? Κάποιοι από εμάς μπορεί να καταλήξουμε (αν δεν έχουμε καταλήξει μέχρι τότε) με αυτή την όμορφη λευκή ποδιά με τα λουριά....

ποντίκι 15/3/09 17:42  

επ τι να πεις...

Λευκή 15/3/09 19:27  

1ον. Και γαμώ τις μουσικάρες!!!! :)))))))))))
2ον. Επειδή δεν είμαι καθόλου κατά της τεχνολογικής εξέλιξης και της προόδου, ειδικά της ιατρικής πρέπει να πω πως όλα αυτά τα πειράματα που γίνονται, θα μπορούσαν εν δυνάμει να βοηθήσουν στην ίαση διάφορων ασθενειών, οργανικών η ψυχικών. Στο συγκεκριμένο όμως...κάτι βρωμάει. Έστυψα το μυαλουδάκι μου αλλά δεν κατάφερα να συνδέσω κάποια ασθένεια που πιθανώς θα μπορούσε να θεραπευθεί. Για να δούμε λοιπόν.....

Τι Εχουμε Γράψει . . . .

- BLOGGERS -

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP