So Far Away . . . .. Από το Blogger.

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

Σκελετός «βρυκόλακα» ήρθε στο φως στη Βενετία . . .

Ένας γυναικείος σκελετός του 16ου αιώνα που βρέθηκε στη Βενετία με ένα τούβλο σφηνωμένο στο στόμα μαρτυρά το φόβο της μεσαιωνικής Ευρώπης για τους «βρυκόλακες» που μετέδιδαν την πανώλη, ανακοίνωσε Ιταλός ανθρωπολόγος.
Ο Ματέο Μπορίνι του Πανεπιστημίου της Φλορεντίας ανακάλυψε το σκελετό σε μαζικό τάφο που δημιουργήθηκε στο νησάκι Λατσαρέτο Νουόβο όταν μια επιδημία πανώλης σάρωσε τη Βενετία το 1576.

Όπως εξήγησε ο Μπορίνι σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Εγκληματολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Ντένβερ ότι στη διάρκεια της ευρωπαϊκής επιδημίας του «Μαύρου Θανάτου» πολλοί πίστευαν ότι η ασθένεια μεταδιδόταν από θηλυκά «βαμπίρ».

Η ιδέα πιθανώς προήλθε από το αίμα που έσταζε μερικές φορές από το στόμα των θυμάτων.

Σύμφωνα με το θρύλο, οι θαμμένοι βρυκόλακες τρέφονταν αρχικά με τους γείτονές στους στα νεκροταφεία μέχρι να δυναμώσουν και να μπορούν να σηκωθούν από τον τάφο για να φάνε τους ζωντανούς.

Για το λόγο αυτό οι νεκροθάφτες ήταν υποχρεωμένοι να ελέγχουν για τυχόν βαμπίρ εξετάζοντας αν τα πτώματα είχαν αρχίσει να δάγκωνουν τα σάβανα. Σε αυτή την περίπτωση, σφήνωναν ένα τούβλο στο στόμα της βρυκόλακα για να την εμποδίσουν να τραφεί.

Στο συγκεκριμένο σκελετό, το τούβλο είχε σφηνωθεί στο στόμα της νεκρής γυναίκας με τέτοια δύναμη ώστε είχε σπάσει μερικά δόντια, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο Ansa και η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο Δρ Μπορίνι υποστήριξε ότι πρόκειται για τον πρώτο σκελετό «βρυκόλακα» που εξετάζεται από ανθρωπολόγους. Ωστόσο ένας άλλος ειδικός στο θέμα δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ότι παρόμοια ευρήματα έχουν έρθει στο φως και στην Πολωνία.

Η Βενετία επλήγη ξανά από το Μαύρο Θάνατο μερικές δεκαετίες μετά το θάνατο της άτυχης γυναίκας. Στη δεύτερη επιδημία πανώλης, που σάρωσε την πόλη τη διετία 1630-1631, πέθαναν οι 50 από τους 150 χιλιάδες κατοίκους της πόλης.


Το θέμα το αντέγραψα απο το www.in.gr

6 Είχαν Κάτι να Πουν . . . .:

Λευκή 10/3/09 18:04  

Μα γιατί δεν τους κατέβαζαν απλά ένα τσεκούρι στο κεφάλι?
:PPPP

So far away ..... 10/3/09 18:13  

Έχεις μια μανία σήμερα με τα τσεκούρια . .. Ελπίζω να μη σε πετύχω στο δρόμο ! Όχι τιποτά άλλο , δε ξέρεις και πως είμαι , μήπως και σου γλιτώσω !

dreamer-angel 10/3/09 20:59  

Γεια σου βρε Λευκή χάνιμπαλ με τα τσεκούρια σου!!!Χα χα χα
ακόμα εδώ είσαι;;;;
So far away πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση
Τα σέβη μου!

υγ please γράφε τις πηγές σου για να μην έχεις πρόβλημα!!!Συμβολή έτσι;;;Μην το πάρεις στραβά!

BOUBOU 10/3/09 22:15  

Καλησπέρα και απο μένα. Ωραίο το πρώτο κείμενο που διάβασα. Οι βρυκολακιάρικες ταινίες, βιβλία, θέματα είναι από τα αγαπημένα μου...

Ανώνυμος,  11/3/09 20:02  

Ρέ παιδί κάποιον μου θυμίζει ἡ φωτογραφία τοῦ προφίλ σου. Μήπως εἴμαστε συγγενεῖς;

So far away ..... 11/3/09 22:00  

Μάλλον φίλε μου Μιχάλη , αν και δε πρέπει να είμαστε από τον ίδιο τόπο ! Εσύ μου φαίνεται θα έρχεσαι από τις άκρες της γής , ενω αν κοτάξεις κάπου προς τη μέση της , θα βρεις τον δικό μου . Εκεί που κρεμιόμαστε όλοι από το δέντρο μας και απολαμβάνουμε τις καλύτερες μπανάνες !Καλή συνέχεια στις ξάπλες σου my friend , τα λέμε !

Τι Εχουμε Γράψει . . . .

- BLOGGERS -

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP